Начало » Новини » Новинa
Актуално
КЪРДЖАЛИЙСКИ ТЕАТЪР НА ГОСТИ В БОЛЯРОВО

25 Април 2008

Кърджалийски театър на гости в Болярово

„Да влезем в душата на човека – това е нашето призвание”

Янка Микова

Драматичният куклен театър „Димитър Димов” от Кърджали представи за боляровската общественост театралната постановка „Хитър Петър и Хитра Митра”. Сценарият е създаден от съвременен български автор по мотиви от приказките за Хитър Петър. Актьорите, които изпълняват ролите на Хитър Петър и Хитра Митра са Борислав Христов и Петя Арнаудова.

Борислав Христов сподели, че театър „Димитър Димов”- Кърджали е основан през 1961г. и в репертоарна линия е един от водещите театри в България. За да бъдат по-близо до своите зрители, те започват да обхождат цяла България и театърът от стационарен се превръща в театър на колела. Обиколили са Видин, Благоевград, Петрич, Сандански, сега са и в Болярово. В трудното материално време, в което живеем, в непрестанната борба за насъщния, българинът има нужда и от малко светлина – а тава е изкуството. Според Петя Арнаудова хората чувстват не само физически глад, те имат нужда и от духовна храна. „И ние им я даваме, защото това е нашата работа.”

Като всички театри в страната и те си имат своите проблеми. Интересното е, че актьорите от кърджалийския театър не обвиняват никого за тях. Те смятат сами, със собствени сили да ги преодоляват. Защото да обвиняваш някого е лесно, но да намериш начин сам да се бориш с тях и да ги отстраниш – в това се корени раковничето на оцеляването и развитието. „Искам да отбележа, сподели още Борислав Христов, че ако в България хората живеят по-добре материално, ще почувстват по-осезателно необходимостта да задоволят духовния си глад. Далеч съм от мисълта, че днес хората малко се интересуват от изкуство. Напротив! Българинът има богата душевност и винаги може да се наслади на една театрална постановка, на един музикален концерт или на една интересна изложба. А, ние, кърджалийските актьори, повече пътуваме. Така се срещаме с много хора от различни краища на страната и превръщаме ежедневието им в празник. Защото да сме сред тях, да се превъплъщаваме в различни герои и да играем на сцената – това е нашето призвание!”

Млади, енергични, амбициозни, всеотдайни – такива са кърджалийските актьори.

  •