Начало » Новини » Новинa
Актуално
ФЕСТИВАЛ НА РУСКАТА ПЕСЕН В БОЛЯРОВО

10 Май 2008

Фестивал на руската песен в Болярово

Спектакълът „Утро над Европа” на Раиса Полякова развълнува боляровската общественост

Янка Микова

По инициатива на община Болярово и читалище „Възраждане” в града се проведе общински фестивал на руската песен под наслов „Песни России”. Концертът бе посветен на 130 години от Освобождението на България от османско робство и на деня 9 май, когато прогресивното човечество чества 63-годишнината от победата над хитлерофашизма. Датата 9 май носи и друго духовно съдържание – тя е обявена за Ден на Европа. Така жителите на общината отпразнуваха този ден и отдадоха своята почит и признателност.

Фестивалът „Песни Росии”се реализира по проект на г-ца Николина Георгиева – учител методист в Ямбол и автор на учебници по руски език. Община Болярово е партньор на проекта. Основната целт е да се популяризира изучаването на руски език в областта. Наречен е така, защото с песните на Русия е възможно децата да обикнат този език и тази велика страна. Следващия етап на проекта е областният фестивал, който ще се финансира от фонд „Русский мир”, създаден през 2007 г. от президента на Русия Владимир Путин с цел да се подпомага изучаването на руски език в света.

Водещата на програмата г-жа София Минева, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности и инвестиционна политика”, откри фестивала, като обърна внимание на историческите събития, в които руските войски се сражават в подкрепа на българите. 2008 година, поясни г-жа Минева, е обявена за година на Русия в България, а също и за година на интеркултурния диалог.

Фестивалът уважиха с присъствието си кметът на община Болярово Христо Христов, зам.-кметът Жельо Желев, председателят на ОбС Болярово Димитър Желев, Георги Митев от агенцията за „Регионално развитие и инвестиции”, Йордан Коев – завеждащ офис на евродепутата Кристиан Вигенин, общински съветници, кметове, кметски наместници, граждани на Болярово и общината и медийни представители.

Поздравително слово поднесе кметът Христо Христов. „За нас е от особено значение фактът, напомни той, че 2008 година е обявена за година на Русия в България. Духовното съединение между двете братски страни датира от векове и ще пребъде във вековете, а фестивалът ще докосне боляровската общественост до руската душевност.” Кметът на общината поздрави всички участници от Болярово, Елхово и Ямбол и им пожела успешно и достойно представяне.

Тържествената програма започна с песните на участниците от ОУ „Стефан Караджа”- с. Стефан Караджово с ръководител Мария Драганова. С много въображение и грация те изпяха своите песни. С не по-малко въображение пяха и танцуваха и децата от СОУ „Д-р Петър Берон”- Болярово с ръководител Мария Маринова. Достойно се представиха и индивидуалните изпълнители – Силвестър Николаев Инджилиев - ученик от елховската гимназия „Св. Климент Охридски” и Зинка Илиева – ученичка от СОУ „Д-р Петър Берон”-Болярово. Жури в състав Николина Георгиева, Бояна Генчева и Нели Стоянова трябваше да оценят представянето на участниците.

Специален поздрав за празника поднесоха Десислава Димова от ОУ „Любен Каравелов”-Ямбол, Гергана Митева от същото училище и Елена Демирева от ОУ „Николай Петрини”-Ямбол. И трите момичета са класирани за областния етап на руската песен.

Особено вълнуващ момент за боляровската публика беше срещата й с народната актриса от Санс Петербург Раиса Полякова, завеждаща културни програми на федерацията „Приятели с Русия”. С изключителния си талант на актриса и певица тя представи спектакъла „Утро над Европа”. Раиса пя за любовта, красотата, щастието, победата и силата на човешкия дух. Боляровските деца танцуваха в ритъма на песните й, а развълнуваната публика, запя заедно с нея песента „Десятый наш, десантный батальон”.

Кметът на общината Христо Христов поднесе на Раиса Полякова специален поздравителен адрес. Чрез него той изрази благодарността си към актрисата за великолепните мигове, с които е дарила боляровската публика.

В края на концерта председателят на журито Николина Георгиева обяви резултатите на участниците във фестивала и им връчи грамоти и награди. Грамоти и награди получиха също и от общината.

На първо място се класира вокалната група от СОУ „Д-р Петър Берон” – Болярово. Второ място зае вокалната група от ОУ „Стефан Караджа” – с. Стефан Караджово. Призовото място при индивидуалните изпълнители бе присъдено на Силвестър Инджилиев от Елхово следван от Зинка Илиева от Болярово. Всички, които участваха в общинския фестивал, реши журито, ще представят своите песни и на областния фестивал, който ще се проведе на 31 май в Ямбол.

  •