Начало » Новини » Новинa
Актуално
УЧАСТИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО В МЕЖДУНАРОДНИЯ БАЛКАНСКИ КОНГРЕС

13 Май 2008

Участие на кмета на община Болярово в международния Балкански конгрес

По покана на кмета на гр. Текирда Република Турция г-н Ахмет Айгюн и г-н Айдин Доган – валия на Текирда, кметът на община Болярово Христо Христов участва в международния Балкански конгрес. Целта на конгреса е да се подобрява взаимодействието между Балканските държави /Турция, България, Гърция, Македония, Косово, Румъния, Албания/ и да се развива сътрудничеството в икономически, политически и културен аспект.

На конгреса се обсъдиха темите: „Балканските страни – люлка на цивилизацията”; „Европейските перспективи – двигател за изграждането на демокрацията”; „Конструктивизъм и устойчиво икономическо развитие”; „Мечта ли е мирът и стабилността на Балканите?”; „Фолклорните традиции, националните обичаи и културните прояви на Балканите”; „Миграция на българските турци и техния живот в Турция” и др. Всички теми бяха насочени към затопляне на взаимоотношенията и сътрудничеството между балканските страни.

По време на пребиваването си в гр. Текирда Христо Христов се срещна с координатора на Тракия Кент г-жа Гюмен, с която има подписано споразумение за сътрудничество и взаимопомощ с РАО „Тракия”. Кметът на общината проведе и работна среща с посланика на Република България в Одрин г-н Ангелов по повод трансграничната програма България Турция – 2007-2013г. На нея се обсъдиха възможностите за кандидатстване на общината по тази програма и вероятността да бъдат спечелени повече проекти.

  •