Начало » Новини » Новинa
Актуално
ОТКРОВЕНИЯ ПОД ЗНАКА НА ПЕСЕНТА

4 Юли 2008

Откровения под знака на песента

Светът на Калинка Згурова е слънчево златен

Бинка Величкова

Броят на събитията с културен характер в Болярово, белязали месец юни, съвсем не е малък. В навечерието на ежегодния детски фолклорен събор “Върбова свирка свири” интересни срещи, конференции, концерти подготвяха това най-ярко тържество на родолюбивия странджански дух.

От учредяването на събора, та и досега дава своя принос певицата, отдавна превърнала се в емблема на странджанската песен – Калинка Згурова. И тази година тя пристигна в Болярово – като член на журито, и да зарадва всички свои почитатели с прекрасните си песни.

А само ден преди самия събор, в топлата привечер на 6 юни, се състоя една незабравима среща. Поводът беше книгата на журналистката Антоанета Титянова със заглавие “Калинка Згурова – гласът на Странджа”. Посрещната с интерес и радост от всички, които обичат главната героиня на тази чудесна документална проза, творбата наистина е още едно ярко признание за неземната дарба на гласовитата странджанка от Дебелт.

Развълнувана, водещата – г-жа София Минева – представи на всички в залата гостите: Ирина Славчева, културолог от столицата; журналистката от програма Хоризонт на БНР, популярна особено с предаването си за издирване и насърчаване на детски таланти в областта на песенния фолклор Олга Сагаева, както и водещата на чудесното предаване “От българско по-българско” в телевизия СКАТ Галя Асенова. А “перлата в короната” беше естествено самата “виновница” за тази вълнуваща среща – Калинка Згурова!

Много можаха да научат присъстващите от изготвената презентация за живота и творческия триумф на прочутата ни гостенка. Присъстваше и кметът на община Болярово Христо Христов, за когото народната песен винаги е била светиня.

И се заредиха откровения – изповеди, спомени, пропуснати досега признания, шеговито припомняне на случки и събития от концерти и срещи със слушателите. Хората, които познаваха отблизо г-жа Згурова, бяха единодушни не само в оценките си за нейния огромен творчески заряд, но и когато заговориха за безпределното й благородство, за щедрото сърце и безкористната душа на тази изключителна жена. Не случайно фондация “Човещина” дава своята награда за 2008 г. именно на Калинка Згурова, определяйки я като личност, за която човечността е водеща добродетел.

Да, за човек като нея не може да се говори без вълнение. Трудно беше да овладея своя трепет и аз, споделяйки впечатленията си от прочетеното в книгата за Калинка Згурова – творецът, общественикът, педагогът, майката, съпругата, благодетелката…

Своите вълнения не скриха голяма част от присъстващите в залата: директорът на ОУ “Стефан Караджа” Димитър Дичев, преподавателката от СОУ “Д-р Петър Берон” Мария Маринова, писателят сатирик Николай Домусчиев… В техните отзиви се долавяше необикновено преклонение – и пред изпълнителката, и пред нейния прекрасен репертоар. А г-н Домусчиев римувано направи своя извод, че:

“Ние без фолклора

сме никакви хора!”

Обаятелната ни гостенка поздрави с част от своя песен присъстващите на финала на тази вълнуваща творческа среща.

Великолепен букет и грамота от името на общинския кмет Христо Христов получи тя накрая. Но всъщност край никога не е имало и няма да има! Защото тя ще продължава да ни радва със своите песни – мелодични, лирични, дълбоко съдържателни. И колко права бе участничката в тази среща Ирина Славчева в своята характеристика: “Ако трябва да си представим света на Калина в някакъв цвят, той ще е слънчево златен.” А блясъкът на златото не помръква с годините. Нали?

  •