Начало » Новини » Новинa
Актуално
ДОСТОЙНИ ГРИЖИ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ОТ НАС

15 Юли 2008

Достойни грижи за различните от нас

Бинка Величкова

Независимо от характера и степента на уврежданията си, всички „различни” хора се нуждаят от качествени и пълноценни грижи – дори много повече, отколкото здравите. А когато обществото е прозряло тази истина, е вече белег за неговото нравствено съзряване.

С поредната хуманитарна мисия пристигнаха в ДВУИ - Малко Шарково, община Болярово представителките на организацията LVR от далечна Германия Моника Кирхофс – Лойкер и Клаудия Хегер. Основната цел на посещението им е да работят съвместно с ръководството и персонала на Дома за подобряване на условията там. За да се чувстват неговите обитателки не в тежест на обществото, а част от него. И да живеят в атмосфера на уют, приветлива и радваща очите им.

Направеното досега е много, неимоверно много! Примери могат да бъдат посочени в изобилие. Обликът на това социално заведение, битовите условия във всеки блок – всичко е вече толкова променено! В ярко положителна насока естествено. А защитеното жилище в Болярово, изградено и оборудвано съгласно всички изисквания на съвременните битови стандарти, е още едно доказателство за отговорното отношение на общинското ръководство и на приятелите ни от Германия към жените с увреждания и техните специфични потребности в ежедневието. Както сподели г-жа Моника Кирхофс – Лойкер, нужни са още редица стъпки. Но тя е убедена, че заедно с административните ръководители ще полагат съвместни усилия, за да бъдат изведени по-нататък и други жени в условия, близки до домашните – така интегрирането им към обществото би било по-пълно.

Тече преустройство на един от блоковете в ДВУИ, предстоят ремонти и на междублоковите пространства с цел избягване на евентуални злополуки и улесняване движението из двора. Започнала е вече подготовката за празника, предвиден за месец септември. Готвят се и жените обитателки, и членовете на персонала. Дотогава и интериорът, и екстериорът на Дома ще бъдат празнично обновени. А гостите ги очакват и други приятни изненади. Но за всичко това – след тържеството, иначе рискуваме да обезличим трепета на очакваното. А той е всякога част от предпразничното вълнение!

„Винаги идвам тук, изпълнена само с хубави чувства. А и вашата страна е прекрасна! От София до тук пътувам с кола и се възхищавам на великолепните гледки, които се откриват пред погледа ми!” – сподели г-жа Кирхофс

След повече от две седмици активна работа тук, вероятно и усещането за поредната благородна помощ ще им носи позната радост. И така – до следващата среща в името на доброто!

  •