Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРАЗНИК В ДВУИ – МАЛКО ШАРКОВО

17 Септември 2008

Празник в ДВУИ – Малко Шарково

И хората с увреждания могат да се веселят

Янка Микова

С прочитане на Поздравителен адрес от Министерството на трудя и социалната политика започна празника в ДВУИ по случай заключителен І-ви етап от обучението по съвместен проект на Дома със Сдружението за подпомагане на домове за хора с увреждания в чужбина – гр. Кьолн, Германия. Инициативата за провеждането му е община Болярово, ДВУИ и немската организация.

Празника уважиха с присъствието Паул Хайндрих и Норберт Клайн от Германия, областната администрация в лицето на Александър Братанов, кметът на общината Христо Христов, председателят на ОбС Димитър Желев, общинска администрация, гости на Дома, медии.

Приветствие поднесе кметът Христо Христов. През 2004 г., напомни той, е започнала реализацията на проекта съвместно с немското Сдружение, за да могат хората с умствена изостаналост сега да живеят по-качествено и да се чувстват по-добре в обществото. Подобрена е материално-техническата база, Домът е приел по-привлекателен и приветлив вид. Наред с финансовата помощ от Сдружението е оказана и методическа помощ в обучението на персонала. От значение е, че общината подготвя и проект за пълна рехабилитация на Дома, в който немската организация ще окаже отново методическа помощ.

Отношение взе и председателят на LVR Паул Хайндрих. Той отчете направеното досега и успешното приключване на първия етап от проекта. Изрази готовността на Сдружението да продължи съвместната работа и по втория етап от неговата реализация.

От името на областния управител приветствие изказа и Александър Братанов.

След официалната част започна истинският празник за домуващите. Под ръководството на своите учителки от боляровското училище и на водещия от Държавния куклен театър – Ямбол Ангел Попов те показаха какво са научили в своето развитие. Песни като „Мари, Марийко” и „Тръгнала е Дена”получиха аплодисментите на публиката. Интерес събудиха и състезателните игри „Подреди цветовете” и „Построи къща”. Един от най-вълнуващите моменти беше драматизацията на приказките „Червената шапчица” и „Вълкът и седемте козлета”, представени с много артистичност от жените с увреждания. Апогеят на празника бе кръшната ръченица и голямото българско право хоро, на което се хванаха и домуващи, и общинско и областно ръководства, и гостите от Германия.

На своя празник хората от Дома за умствена изостаналост доказаха, че познават буквите, могат да смятат, да танцуват, да спортуват и най-вече, че могат да се смеят и умеят да се веселят.

  •