Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА, ОБАГРЕНА ОТ УСМИВКИ

3 Ноември 2008

Литературна среща, обагрена от усмивки

Бинка Величкова

Наричат писателите ваятели на човешката душевност. С длетото на словото те моделират у нас, читателите, онези духовни ценности, без които не бихме могли за се наречем хора на честта и граждани на света.

На Деня на народните будители бе посветена срещата с писателя Николай Домусчиев, състояла се в залата на Младежкия дом. Общественици, ученици, представители на културата и образованието се бяха събрали за представянето на двете нови книги на автора – „Дядовите недочувки” и „Хуманоиди от Кукерландия”.

След емоционалното встъпление на водещата София Минева беше прочетен поздравителен адрес до дейците на образованието и културата по повод предстоящия празник. А музикалният поздрав беше поднесен от хористките, представящи певческата група при Клуба на пенсионера – гр. Болярово. Техните чудесни фолклорни изпълнения внесоха празнично настроение, лиризъм и топлота сред присъстващите.

Радост и чест беше да представя пред аудиторията от почитатели поредните книги на странджанския шегобиец Николай Домусчиев, роден в селцето с поетичното име Горска поляна.

„Дядовите недочувки” е първата детска по своя характер книга на автора, макар че и големите биха научили много полезни неща от нея. Тези закачливи стихове, веселите случки, интересните скоропоговорки, остроумните гатанки – всичко тава носи много усмивки и радостни пламъчета в очите.

Хуморът и сатирата са неизменните „оръжия” и в другата книга на писателя – „Хуманоиди от Кукерландия”. Убедена съм, че тя ще внесе бодрост, весело настроение и естетическа наслада в душата на всеки, който я прочете.

Прозвучаха и стихове от детската книжка, които умело поднесоха на публиката петокласниците Мариела Георгиева, Михаил Христов и Стоянка Гръкова – с детска непринуденост и старание, увлекателно, забавно...

А после заговори авторът – духовито и сладкодумно, както всякога. Оживяха спомените от неговото босоного детство, разказа интересни моменти около творческата история на всяка от новите си книги.

Срещата неусетна прерасна в дружеска беседа. Свои мнения и становища изразиха секретарят на общината Ангел Тодоров, Димитър Дичев, Христо Станчев, Ангелина Кирова...

Срещи като тази не се забравят. Те всякога се превръщат в извор на бодрост и оптимизъм, в стремеж да се извисим над сивото и баналното.

  •